Witam.
Jestem nowy na forum, a więc najpierw pragnę się przywitać

Jeżeli istniał podobny temat to proszę mnie poprawić, ale poszperałem trochę i konkretnego porównania clio II po pierwszym liftingu 1.4 16v i 1.6 16v nie znalazłem. Jak się mylę to przepraszam.
Przymierzam się do zakupu auta(będzie to moje drugie auto własnościowe w życiu) i głównym celem jest clio ii po 2001 roku

Jak to jest z tymi silnikami? Robię około 10k km rocznie więc diesel raczej odpada, ale to też z innych względów. Interesuje mnie, czy będą znaczne różnice w kosztach utrzymania obu silników, jak i różnice w spalaniu. Również awaryjność, być może któraś jednostka jest bardziej wrażliwa itp. Poza tym, po zakupie obowiązkowo wstawiam gaz. Jestem studentem dla mnie 15-20zł róźnicy na 100km to dużo

. I pytanie brzmi jak oba silniki ten gaz znoszą. Jakby ktoś pytał dlaczego 1.6 a nie 1.4 lub odwrotnie to jak widać jestem młody - szukam auta, które można utrzymać "ze stypendium", ale mam ciężką nogę i lubię mieć zapas mocy

Tzn, nie szukam rajdówki, no ale sami wiecie o co chodzi.
Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi, ponieważ dziś sprzedałem swoje pierwsze auto ( Lanos 1.5 16v ) i dobrze by było znaleźć coś w około 2 tygodnie

Z chęcią poczytam też podpowiedzi, na co zwrócić uwagę przy zakupie clio.
PS. Przyznaje się, że ulegałem stereotypom typu - francuza się nie kupuje.. itp, i być może przez to clio mi się nie podobało. Lecz ostatnio po prostu clio ii po lifcie mnie urzekło

Mojej dziewczynie się nie podoba, ale ładne felgi wrzucę, polerkę strzelę i zmieni zdanie

Pozdrawiam, p00mpa - Damian